Важливим питанням діяльності Профспілки в сучасних умовах є оперативне реагування на ситуацію, спричинену COVID-19, підтримка та захист спілчан в цих непростих умовах.

Одним з прикладів, вартих уваги, є успішний кейс первинної профспілкової організації Державної аудиторської служби України (голова Колосюк Галина), яка наприкінці минулого року прийняла рішення щодо здійснення грошових виплат членам профспілки, які захворіли на COVID -19.

На період дії карантину, у разі надання підтверджуючих документів, здійснювались виплати на відшкодування витрат на лікування та діагностування хвороби СОVID-19 членам первинної профспілкової організації Держаудитслужби у розмірі до 3000 гривень (легка форма захворювання) та до 5000 гривень (важка форма захворювання - стаціонарне лікування), зокрема:

  • витрати на тестування для встановлення захворювання COVID -19;
  • витрати на комп’ютерну томографію або рентген;
  • витрати на придбання ліків.

Для відшкодування таких витрат до профспілкового комітету подавалися заяви та документи, що підтверджували понесені витрати.

На період дії карантину, у разі надання підтверджуючих документів про захворювання на COVID -19, здійснювались одноразові грошові виплати по 2000 гривень членам первинної профспілкової організації, які хворіли на COVID -19, та не отримували коштів від первинної профспілкової організації Держаудитслужби на відшкодування витрат на лікування та діагностування хвороби COVID -19.

Всього в організації за даними річного звіту за 2020 рік налічується 296 членів профспілки. За вказаними грошовими виплатами у 2020 році звернулися 36 (12,2 %) членів первинної профспілкової організації Держаудитслужби.

Таким чином, у 2020 році було здійснено виплат на загальну суму близько 86,0 тис. гривень.

Наведений кейс є яскравим прикладом профспілкової солідарності та підтримки, який варто взяти до уваги організаціям профспілки всіх рівнів, особливо в такий не простий час боротьби з пандемією.

За матеріалами голови обєднаного профспілкового комітету

Державної аудиторської служби України

Лідії ВОЗНЮК