20 травня 2019 року відбулась значна і важлива подія у житті Професійної спілки працівників державних установ України – відкриття Центру профспілкових знань. Прагнення створити систему профспілкового навчання, яка б давала можливість не лише озброїти членів профспілки, профспілкових лідерів необхідними знаннями для захисту прав спілчан, але і стала платформою для подальшого розвитку профспілкового руху, вироблення нових векторів та ідей, формування сильної профспілкової команди – один із головних пріоритетів роботи Голови Профспілки Юрія Піжука та очолюваного ним виконавчого апарату Центрального комітету. Ідею інституціоналізації профспілкового навчання підтримали регіональні організації Профспілки, а також наші друзі і колеги з Профспілки державних службовців Швеції.

З 2018 року розпочався новий етап проекту між Профспілковою працівників державних установ України та Профспілкою державних службовців Швеції «Розвиток державного сектору в Україні», в рамках якого було створено Центр профспілкових знань та чотири регіональні представництва Східне, Західне, Південне та Північне. Протягом першого року було проведено чимало роботи по організації профспілкового навчання, укладено необхідні документи, створено навчальну програму, розроблено систему навчальних модулів та проведено перші семінари базового курсу навчання профактиву. Проте, мрія мати сучасний Центр, облаштований зручними меблями, технікою, з функціональними сучасними можливостями інтерактивного навчання – була важливими кроком на шляху побудови системи профспілкового навчання.

Сьогодні, Професійна спілка працівників державних установ України має власний навчальний офіс, розташований у самому профспілковому серці країни – в Будинку Профспілок на Майдані Незалежності. Зручна навчальна зала, з меблями, офісними обладнанням, технікою, та навіть можливістю забезпечення синхронного перекладу – це все для того, щоб члени профспілки могли отримувати необхідні знання у зручних та комфортних умовах. Розділити радість відкриття Центру профспілкових знань «Basis» запросили колег, профспілкових лідерів, голів регіональних організацій, які координують роботу регіональних представництв та соціальних партнерів. Зі словами привітання та вдячності за підтримку звернувся до присутніх Голова Профспілки Юрій Піжук, зазначивши, що це один із найважливіших кроків для побудови сильної та європейської Профспілки, яка є голосом кожного члена і до якої дослухаються. Разом з заступником Голови Федерації Профспілок України Олександром Шубіним урочисто перерізали стрічку, символічно відкривши шлях до нового навчального офісу.

Серед тих, хто взяв участь у значущій події – Голови Центральних комітетів Всеукраїнських профспілок. Усі підкреслювали важливість роботи Центру профспілкових знань та необхідність запозичення позитивного досвіду та втілення у профспілковій роботі. Участь у урочистостях взяв заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби Андрій Заболотний. Вітаючи Профспілку з відкриттям Центру профспілкових знань, Андрій Володимирович зазначив, що особливо цінує ті партнерські відносини, які склалися в рамках соціального діалогу між Національним агентством України з питань державної служби та Професійною спілкою працівників державних установ України. Багато зусиль для того, щоб цей діалог був дієвим та приносив реальні результати докладає Голова Профспілки Юрій Піжук, тож вітаючи, Андрій Володимирович бажав подальшої реалізації усіх планів та проектів, а головне, щоб кожен день роботи Центру профспілкових знань сприяв розвитку Профспілки.

DSC 0639 Копировать

З відкриттям Центру профспілкових знань привітали і колеги з Профспілки державних службовців Швеції, які пройшовши разом з нами шлях до розбудови системи профспілкового навчання в рамках спільного проекту, як ніхто інший розуміють значення цієї події. Координатор міжнародних проектів Магнус Рунстен і тренер, омбудсмен Мікаель Андерссон підкреслили: «Декілька років назад ми могли лише мріяти та сподіватись, що колись це буде можливим, а зараз ми вражені, як ваші мрії стали реальністю».

Особливо теплими були вітання від голів регіональних організацій Профспілки, координаторів Східного, Західного, Північного та Південного представництв Центру профспілкових знань – Анатолія Журби, Ніни Гушпіт, Людмили Татаринової. Символічні подарунки, які представляють колорит та неповторність кожного регіону України об’єднаних в єдину державу, свідчили про те, що Центр профспілкових знань має об’єднати усіх членів Профспілки у боротьби за гідні умови праці, заробітну плату та створення сильного профспілкового руху.

DSC 0652 Копировать

DSC 0661 Копировать

В цей день було ще багато привітань, побажань та роздумів про подальшу роботу, співпрацю, ідей, щоб Центр профспілкових знань «Basis» Професійної спілки працівників державних установ України став серцем профспілкового навчання і об’єднав профспілковий рух України.

Оксана Гузь, Професійна спілка працівників

державних установ України