З 03-08 червня 2019 року у м. Дублін, Ірландія, відбувся 10 Конгрес Європейської федерації профспілок громадського обслуговування. На великому форумі, участь в якому взяло понад 600 делегатів європейських профспілок, Профспілку працівників державних установ України представляла Наталія Титаренко, заступник Голови Профспілки, яка взяла участь у роботі Конгресу у складі української Федерації Профспілок України.

IMG 48b2bc6d1892f82b1e6aa208f1a4833f V

«Європейська федерація профспілок громадського обслуговування – це захист та підтримка інтересів громадського сектору та його працівників», - наголошували учасники Конгресу та визначили, що в майбутньому європейські профспілки мають подвоїти зусилля задля боротьби за гендерну рівність, солідарність та гідні умови праці для кожного члена профспілки.

IMG 6bbb91750340e79474228ce8d2c609ca V

Під час роботи профспілкові лідери з усього європейського континенту поділились своїм досвідом боротьби за підвищення оплати праці та покращення умов праці. Ключовим моментом, на якому постійно наголошували учасники Конгресу, — коли працівники мають дієвий колективний договір якість роботи та надання громадських послуг покращується. Було також відзначено, що за останні 10 років у Європі відбулось скорочення сектору послуг і це найбільш вплинуло на жінок, оскільки переважно жінки залучені на роботі в секторі громадських послуг.

IMG 20190604 230251

Разом з тим, важливою проблемою в Європі є зневага до прав людини, і передусім, це стосується відношення до мігрантів. Було утворено мережу з організацій, що є членами ЄФПГО та працюють у сфері надання послуг мігрантам. Головною метою є створення можливостей для надання мігрантам якісних робочих місць.

Також під час Конгресу обговорили проблеми енергетики, охорони здоров’я та кліматичних змін. Під час обговорення проблем у сфері охорони здоров’я профспілки висловили занепокоєння та обурення монетизацією медичних послуг та медичної допомоги. Особливо це впливає на пацієнтів під час скорочення чисельності штату, асигнувань.

Жваву дискусію та спори викликала ситуація пов’язана з прийняттям резолюції по Ізраїлю. Більшістю голосів було прийнято звернення щодо призупинення дії угоди про асоціацію між ЄС та Ізраїлем, із-за постійного порушення Ізраїльською стороною положень, щодо прав людини у конфлікті з Палестиною.

За підсумками роботи Конгресу було прийнято дві резолюції, в яких було викладено спільні дії профспілок щодо посилення гендерної рівності та організації жінок у боротьбі за скасування розриву в оплаті праці в громадському секторі.

Вирішення всіх цих та інших проблем полягає в організації профспілок. Органайзінг завжди був пріоритетом для ЄФПГО та її членських організацій протягом останніх п’яти років. Основою сили профспілок є їх чисельність, а також віра в профспілкові ідеї і чітке та послідовне відстоювання своїх позицій. Без цих речей неможливо захищати, вести перемовини. Протягом наступних п’яти років – органайзінг та побудова сильних профспілок – продовжить бути одними з основних цілей ЄФПГО.

Делегатами було обрано Президента Європейської федерації профспілок громадського обслуговування пані Метте Норд (98% підтримки) та генерального секретаря Європейської федерації профспілок громадського обслуговування пана Яна Віллема Гаудріана (96% підтримки).

Mette Nord and Jan Willem Goudriaan elected 6 June 2019 EPSU Congress Dublin 950 px

Оксана Гузь, Професійна спілка працівників

державних установ України

Довідка: Європейська федерація профспілок громадського обслуговування об’єднує 8 мільйонів членів 270 профспілкових організацій із 49 європейських країн. Членські організації ЄФПГО об’єднують працівників сектору громадських послуг, а також приватних та недержавних організацій, які працюють у секторі охорони здоров’я, соціальних послуг, місцевих, регіональних та національних органах влади та місцевого самоврядування, в сфері енергетики, водопостачання, комунальних послуг, охорони правопорядку, пожежних тощо. ЄФПГО є європейською регіональною організацією Інтернаціоналу громадського обслуговування та входить в Європейську конфедерацію профспілок. Співпрацює з іншими європейськими профспілками які входять в Європейську конфедерацію профспілок.