Поет та профспілковий діяч з понад 50-річним стажем профспілкової роботи, президент Ірландії Майкл Хіггінс, виступаючи на 10 Конгресі Європейської федерації профспілок громадського обслуговування, закликав державних службовців та їх профспілки взяти на себе ініціативу у боротьбі із змінами клімату, гендерної рівності та більш справедливої економіки.

Історія профспілкового руху Ірландії є насиченою відомими та невідомими фактами, які свідчать про важливість та вплив профспілок на формування суспільства та країни. Починаючи від «перелому в ірландській історії» у 1913 «великого дублінського блокування», коли твердо затверджувався принцип солідарності та спільних дій працівників, до історії майстра магазину продуктів Мері Меннінга, який відмовився продавати фрукти з Південної Африки на знак протесту проти режиму апартеїду.

У своєму виступі президент Хіггінс пригадав боротьбу жінок Ірландії за гендерну рівність і підкреслив важливе значення того, що і сьогодні ЄФПГО орієнтується на відстоювання гендерної рівності, особливо через покращення ситуації з представництвом жінок в профспілках.

Сьогодні державні службовців також, як і працівники інших галузей, проходять через скорочення бюджету, лібералізацію, низьку оплату праці та погані умови праці. В Ірландії 1 з 4 працівників є членом профспілки, і половина з них – це державні службовці. Сьогодні завдяки цьому, чисельності, профспілки є впливовими в Ірландії.

Профспілки мають виступати «чемпіонами в боротьбі за кліматичні зміни», лобіювати створення зелених робочих місць, перепідготовки робітників з вуглецевих виробництв, розробці стратегії переходу на низько вуглецеву економіку.

Президент Ірландії звернув увагу на більш широкі виклики, які сьогодні постають перед громадянським суспільством, і головне – перед профспілками. Цифрова трансформація економіки, нові технології, на жаль приносять із собою нестабільну, хаотичну зайнятість. За словами, пана Хіггінса, не можна допустити, щоб нові технології повернули нас до використання ретроградних практик зайнятості, це не може бути прикриттям при бажанні надати робоче місце без гідних умов, соціального пакета та захищеності.

Майкл Хіггінс, звернувся до профспілок, та висловив побажання, щоб врешті-решт профспілки повернулись до профспілкового лідерства, адже тільки лідерство – є силою здатною покласти фундамент для боротьби за права людини та гідне життя.

Меседж Конгресу «Боротьба профспілок за кожного!» - це має стати гаслом солідарності та дії для кожного члена профспілки по всьому європейському континенту. «Я вірю в цілі та важливість профспілок, закликаю вас так само вірити та працювати задля втілення цих цілей в життя!», - підсумував Майкл Хіггінс.

Оксана Гузь, Профспілка працівників

державних установ України