06 вересня 2019 року делегація Профспілки працівників державних установ України перебувала з робочим візитом у головному офісі Всепольського об’єднання Профспілок OPZZ у Варшаві. В рамках зустрічі українські та польські колеги змогли обмінятись досвідом ведення профспілкової роботи, зокрема в сфері захисту соціально-економічних прав державних службовців, права на гідну оплату праці. Участь у робочому засіданні взяли: від української сторони - голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук, заступник голови Профспілки Наталія Титаренко, члени президії ЦК Профспілки, голови регіональних організацій; з боку польської сторони – заступник голови Всепольського об’єднання профспілок Петр Островський, заступник голови Профспілки працівників судової системи Польщі Елізабета Александрович, міжнародний секретар Всепольського об’єднання профспілок Катаржина Дуда, голова Міжгалезувої профспілки українських працівників у Польщі Юрій Карягін.

DSC 0942 1

DSC 0945

         Учасників зустрічі привітав заступник голови Всепольського об’єднання Профспілок Петр Островський, зазначивши, що візит та початок співпраці є надзвичайно важливим, враховуючи сусідство двох країн та посилення трудової міграції з України в Польщу. Польські колеги поділились досвідом організації соціального діалогу, ведення переговорів в сфері оплати праці, організації акцій протесту та мітингів, а також проблемами, з якими стикаються профспілкові активісти та державні службовців у Польщі. Зокрема, це утиски за профспілкову діяльність, звільнення, низькі заробітні плати у державному секторі, ненормований робочий день. Ситуацію з працівниками судової влади та прокуратури презентувала Елізабета Александрович. Було представлено історію спілки, структуру та дії, що вживаються для покращення умов праці та оплати праці працівників судових органів та прокуратури. У своєму виступі Елізавета Александрович звернула увагу на складні умови праці людей, зайнятих в судах та прокуратурах. Заробітна плата працівників, які не є референтами, пробаційними службами та суддями, не переглядалась з 2010 року та втратила свою купівельну вартість. Серед судових службовців лише близько 6% отримують основну зарплату, що перевищує 2853,96 зл. нетто, близько 14% отримують менше 1800 зл. нетто, решта 80% отримують чисту винагороду від 1800 до 2553,96 зл. на місяць. Так звана оплата праці працівників ще гірша, з яких приблизно 90% не перевищують 1800 злотих чистої винагороди на місяць. Помічники суддів є кваліфікованими юристами, які підтримують суддів та отримують дохід від 2000 злотих до 2553,96 злотих нетто. Як наслідок, через такий низький дохід, перевантаженість роботою, безліч заходів та все нові програми, що впроваджуються у судовій владі та прокуратурі протягом останніх 4 років, понад 20 000 досвідчених працівників звільнилися із судів та перевились на інші робочі місця, а замість них особливо у великих містах важко знайти людей, бажаючих працювати. Ніхто не хоче працювати без перспектив підвищення заробітної плати та можливостей підвищення кваліфікації. Кілька років У Польщі спостерігається зростаюча відсутність інтересу до роботи в судах та прокуратурах. Іноді працівники виконують обов'язки для двох або навіть трьох працівників за незручно низьку заробітну плату.

Особливо важливим для розвитку подальшої співпраці стала доповідь про становище українських заробітчан у Польщі, оскільки трудові мігранти потребують роз’яснення їх прав, допомоги під час виникнення складних ситуацій з невиплатою заробітної плати та втрати документів. 20 травня 2016 р. українські працівники за підтримки OPZZ створили власну профспілку. Це перша профспілка працівників-мігрантів у Польщі. Її основна мета – організувати та підтримувати трудових мігрантів з країн Східної Європи і Азії, що не входять до ЄС, допомагати в процесі інтеграції до польських профспілок, виходу на ринок праці і соціальної адаптації. Здебільшого, українські громадяни зайняті в Польщі на сезонних або тимчасових роботах, таких як будівництво, сільське господарство та догляд за домом. Українці у трудовій діяльності практично не співпрацюють з профспілками і вкрай рідко звертаються до подібних організацій за консультацією або допомогою. Тому створення Профспілки стало відповіддю на суспільний заклик надати підтримку працівникам, що були піддані експлуатації на польському ринку праці, зокрема, стали жертвами соціального демпінгу. Голова Міжгалузевої профспілки українських робітників у Польщі розповів, що за профспілковою допомогою до нього звертаються не тільки українці, але і росіяни, білоруси, азербайджанці, грузини і багато інших трудових мігрантів. Такий досвід створення профспілки трудових мігрантів є першим на території Польщі, і за невеликий час існування профспілка має багато перемог і історій успіху. 

         Українські колеги зі свого боку також поділились досвідом ведення соціального діалогу. Голова Профспілки Юрій Піжук презентував роботу Профспілки працівників державних установ України в сфері захисту трудових прав та мотивації профспілкового членства в рамках реформ державної служби та децентралізації в Україні. Юрій Піжук зазначив, що сьогодні Профспілка стикається з багатьма викликами щодо необхідності захисту права на гідну оплату праці для своїх спілчан. Голова Профспілки розповів польським колегам про основні вектори діяльності Профспілки, а також звернув увагу на спільні напрямки роботи, в яких профспілкові рухи України та Польщі можуть працювати разом.

DSC 0988

DSC 0968

DSC 0937

Роботу Молодіжної ради Профспілки, можливості співпраці та реалізації спільних заходів презентувала голова Молодіжної ради Профспілки Оксана Гузь. Зокрема, Оксана Гузь, зазначила, що успіх молодіжної роботи полягає в поєднані досвіду і молодості – саме в єдності, солідарності та взаєморозумінні є секрет успішної роботи, і висловила сподівання, що зустріч стане початком нової сторінки в історії Молодіжної ради Профспілки – співпраці профспілкової молоді України та Польщі.

         Учасники делегації мали можливість задати питання, взяти участь в дискусіях та обговореннях.

         В результаті візиту сторони домовились про підписання Меморандуму про співпрацю між Профспілкою працівників державних установ України та Профспілкою працівників судової системи Польщі, реалізації спільних дій в підтримку та захист права на гідну працю українських мігрантів.

IMG 20190907 120929 375

IMG 20190907 120850 521

Голова Профспілки Юрій Піжук запросив польських колег відвідати Україну, тож вже незабаром Меморандум про українсько-польську співпрацю в галузі профспілкової роботи буде підписано у Києві.

Оксана Гузь,

Профспілка працівників

державних установ України