Питання пенсійного забезпечення колишніх державних службовців, які вийшли на пенсію до 01.05.2016 року та пенсії яких призначені відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 №3723-ХІІ, є одним із вразливих питань забезпечення соціальної справедливості.

            Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 року №889, згідно з пунктами 10 та 12 Прикінцевих та перехідних положень, надав право виходу на пенсію за Законом 1993 року категорію державних службовців, які на день набрання чинності займали посади державної служби та мали не менше 10 років стажу на посадах, або мали не менше як 20 років стажу роботи на посадах віднесених до категорії посад державних службовців.

            Водночас, є несправедливим та дискримінаційним підхід стосовно тих державних службовців, яким пенсія була призначена за нормами статті 37 Закону 1993 року. Ці пенсіонери позбавлені права на перерахунок та індексацію призначених пенсій.

            Зазначеній категорії державних службовців не підвищували заробітну плату з 2008 до 2016 року. Переважно – це люди, що тривалий час працювали в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, при цьому, отримуючи мізерну заробітну плату (1,5 – 3,0 тис. гривень). З їх заробітної плати утримувався майже вдвічі більший (6,1%), від загального (3,6%), розмір єдиного соціального внеску. Водночас держава гарантувала вищий, у порівнянні з іншими категоріями пенсіонерів, розмір визначення пенсій (90 – 70 відсотків від заробітної плати) та можливість подальшого її перерахунку у разі підвищення заробітної плати державним службовцям.

            Через зміни законодавства зазначена категорія пенсіонерів втратила право на перерахунок пенсії, отримуючи пенсію у суттєво меншому розмірі від тих державних службовців, яким пенсію призначено після 1 травня 2016 року.

            Так, розмір пенсії начальника підрозділу райдержадміністрації складає трохи більше 2000 грн., а розмір пенсії за аналогічною посадою вже тепер є вдвічі більшим. Зазначена ситуація є несправедливою і порушує конституційні норми щодо рівності прав громадян на пенсійне забезпечення.

            Впродовж трьох років до Профспілки працівників державних установ України надходили численні звернення щодо порушення конституційних норм стосовно рівності прав громадян на пенсійне забезпечення. З боку Профспілки було ініційовано низку звернень до народних депутатів, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та її комітетів. Також перемовини велися з Офісом Уповноваженого з прав людини ВРУ.

            В листопаді минулого року Уповноважений з прав людини ВРУ Людмила Денісова зустрілася з керівництвом Профспілки працівників державних установ України та ветеранами праці - пенсіонерами державної служби. За результатами перемовин Омбудсман підписала подання до КСУ щодо визнання неконституційними положення ст. 90, підпункту 1 пункту 2 розділу ІХ «Прикінцеві та перехідні положення ЗУ «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII, частини сьомої ст. 21 ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07 червня 2001 року № 2493-ІІІ.

            Конституційним Судом України 17 лютого 2020 року розпочато розгляд справи за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 90, підпункту 1 пункту 2 розділу ІХ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 №889-VІІІ, частини сьомої статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 №2493-ІІІ у формі письмового провадження.

            Участь при слуханні справи взяли Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук, заступник голови Наталія Титаренко, завідувач відділу правового та організаційного забезпечення апарату Центрального комітету Профспілки Оксана Шевченко, пенсіонери – колишні держслужбовці.

IMG 84462531bd9b4f93d1b2a2016fd843fc V

IMG 4066095316e9768c29add5dd47a944fb V

            Під час слухання біля Конституційного суду України проходила акція пенсіонерів державної служби, під час якої люди висували гасла «Гідна пенсія – це наше конституційне право», «Державо! Поважай права своїх службовців», «Державо! Поважай права своїх громадян – пенсіонерів державної служби!», «Жебрацьким пенсіям держслужбовців Ні!». До пенсіонерів звернувся Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук, зазначивши, що Профспілка бореться за гідні пенсії для працівників державної служби та органів місцевого самоврядування.

DSC 2061

DSC 2063

DSC 2095

DSC 2082

            Велика палата Конституційного Суду своєю ухвалою від 27.01. вирішила розглянути зазначене подання на своєму пленарному засіданні у формі письмового провадження. Заслухавши, суддю Конституційного Суду - доповідача по справі Саса Сергія Володимировича Конституційний суд перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення по справі.

            Рішення буде оприлюднене на офіційному веб-сайті Конституційного Суду України.

            Профспілкова спільнота сподівається на справедливе рішення Суду у цій справі.

Більше фото на офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook!

Професійна спілка працівників

державних установ України