Профспілка працівників державних установ України в умовах карантину, у зв’язку з поширенням короновірусу COVID-19, продовжує працювати, організовуючи свою роботу з урахуванням прийнятих законів, рішень Уряду та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо запобігання розповсюдження захворювання.

В умовах надзвичайної ситуації, що запроваджена в Україні, коли існують певні обмеження та широко застосовується дистанційна форма роботи, вкрай важливо забезпечити безперебійний зв'язок з членами Профспілки у питаннях захисту їх соціально-економічних та  трудових прав, забезпечення засобами захисту, створення необхідних умов безпеки праці.

З цією метою Профспілка вже 17 березня ц.р. звернулась до усіх соціальних партнерів з низки питань, вирішення яких є необхідним у сьогоднішніх умовах (текст звернення додається).

Зважаючи, що значну частину наших спілчан становлять працівники місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, які в цей складний для усієї країни час забезпечують належне функціонування цих органів, безпосередньо надають послуги громадянам, Профспілка також направила лист до голів обласних державних адміністрацій та голів обласних рад, у якому порушила важливе питання – створення для працівників безпечних умов праці, в тому числі забезпечення їх захисними масками, іншими засобами захисту (текст листа додається).

Профспілкою, на партнерських засадах, проведено низку консультацій та перемовин з керівництвом Національного агентства України з питань державної служби щодо забезпечення трудових прав державних службовців на час встановлення карантину. За результатами діалогу, сторони зійшлись на тому, що існує взаємне чітке розуміння ситуації та спільне бачення щодо розробки окремих проектів нормативно-правових актів щодо забезпечення трудових  прав  та соціальних гарантій  державних службовців.

Також інформуємо, що Федерація профспілок України звернулась до уряду, Верховної Ради України щодо необхідності розробки додаткових заходів на законодавчому рівні щодо матеріальної підтримки соціально незахищених груп населення, які перебувають в самоізоляції, а також щодо збереження видатків  бюджету на захищені статті, видатків на соціальне забезпечення, поточні трансфери місцевим бюджетам, програму медичного обслуговування населення при внесенні змін до Державного бюджету на 2020 рік.

Сьогодні, коли  зусиллях усіх гілок влади, роботодавців, профспілок  та працівників мають єдину мету – зупинити пандемію, звертаюсь до вас, шановні керівники організацій Профспілки, з невідкладним проханням щодо:

-         здійснення виборними органами Профспілки усіх рівнів  щоденного моніторингу ситуації щодо забезпечення трудових прав спілчан, безпечних умов праці в умовах карантину, роз’яснення прав і гарантій працюючих та  негайного повідомлення у разі погіршення трудових прав працівників під приводом карантину за електронними адресами:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;

-          комунікації  з роботодавцями щодо створення належних умов праці, у т.ч. проведення систематичних санітарних заходів та забезпечення соціальних гарантій працюючих під час надзвичайної ситуації через пандемію COVID-19;

-         активного долучення до питань забезпечення працівників медичними масками та дезінфікуючими засобами;

-         організації проведення анкетного опитування членів Профспілки  щодо стану дотримання прав працівників в умовах введення змін, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), за запитаннями, розробленими  експертами Лабораторії соціального діалогу Профспілки  нлайн форма для голосування доступна за посиланням https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfFc98aYPpXl4-ktTO3uh-eSjaxtfbRcDcvE8W0SP5g5M8HoA/viewform?usp=sf_link).   

Дорогі друзі!  Зараз нам дуже важливо бути згуртованими, зберігати спокій і виваженість, співчуття та людяність, старанно аналізувати потік інформації, виконувати рекомендації, що надходять з офіційних джерел, по запобіганню розповсюдження захворювання.  Будь-яка допомога чи навіть інформація  можуть врятувати чиєсь життя. 

А особливо важливо – зробити все можливе для захисту та збереження здоров’я кожної оточуючої нас людини.

З побажаннями усім добра

Голова Профспілки                                                            Юрій ПІЖУК