Цього місяця Міжнародна коаліція за рівну оплату праці (ЕРІС) прийняла до своїх лав Федерацію профспілок України (https://www.equalpayinternationalcoalition.org/members/federation-of-trade-unions-of-ukraine/).

Проблеми гендерного розриву в оплаті праці глибоко вкоренилися в усьому світі. Для їх вирішення потрібні зусилля багатьох сторін, і вони не можуть бути вирішені значною мірою лише однією групою, діючою самостійно. Це можна здійснити лише шляхом об’єднання голосів і ресурсів, наприклад, під час проведення кампаній. У результаті такої співпраці ми будемо здатні домогтися набагато більшого у забезпеченні рівної оплати за працю рівної вартості ніж у випадку, коли  б ми діяли кожен окремо. Тому EPIC представляє для ФПУ особливий інтерес.

Крім того, для ФПУ EPIC – це можливість розширити свій вплив і повноваження у порівнянні з тим впливом і повноваженнями, які може мати організація, діюча поодинці.

Для позбавлення від стереотипів, які розвивалися століттями, потрібно, щоб відбулися зміни на всіх рівнях – у людях, сім’ях, інститутах, громадах і, в кінцевому підсумку, в суспільстві в цілому. Незалежно від обраного підходу EPIC дозволить налагодити продуктивні і засновані на повазі партнерські зв’язки з людьми, яких самим безпосереднім чином зачіпає дана проблема – з тими, хто є мішенню для гендерної дискримінації в оплаті праці.

ФПУ стала першим національним профоб’єднанням України, яке приєдналося до EPIC.

Приєднання ФПУ до ЕРІС сприятиме приведенню національного законодавства у відповідність із вимогами Стамбульської конвенції та виробленню належних практик, які дозволять підвищити роль жінок в українському суспільстві.

Членом ЕРІС є також Конфедерація роботодавців України, а Уряд України розглядає можливість приєднання.

Довідково

Міжнародна коаліція за рівну оплату праці (EPIC), започаткована 18 вересня 2017 року під час 72-ї сесії  Генеральної Асамблеї ООН у м. Нью-Йорк, об’єднує урядові установи, організації роботодавців і трудящих, агенції ООН, приватний сектор, міжнародні організації громадянського суспільства, дослідницькі установи, які ставлять за мету сприяння подоланню гендерного розриву в оплаті праці рівної цінності. Наразі до складу коаліції входять 37 членів.