Профспілка не погоджує проєкт постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання скорочення граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів".

Профспілка працівників державних установ України розглянула проєкт постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання скорочення граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів" та повідомляє наступне.

У матеріалах до проєкту постанови відсутня інформація щодо фактичної  кількості вакантних посад в розрізі працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів станом на сьогодні, при цьому лише зазначено про понад 30 тисяч  виявлених вакансій протягом 2017-2020 років. Також відсутня аналітична інформація причин наявності такої кількості вакансій.

Проектом постанови пропонується механічний і однаковий підхід до скорочення апаратів міністерства і ЦОВВ, що не спирається на аналіз функцій, повноважень і завдань.

Крім того, не врегульована процедура заповнення вакантних посад в період дії карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією COVID-19, створила передумови для збільшення кількості вакансій в органах державної влади.

За базу розрахунку береться фактична чисельність станом на 1 квітня. При цьому не береться до уваги, що кількість вакансій на цю дату обумовлена, зокрема тим, що на період карантину було скасовано конкурси, натомість діяли лише так звані добори на найбільш важливі посади. Конкурси було відновлено наприкінці березня, після чого почалося активне заповнення вакантних посад.

Водночас, слід зазначити, що запропонований підхід до скорочення приведе до вимушених змін до структури органів, внаслідок чого багатьох держслужбовців буде понижено у посадах, а отже знизиться рівень оплати їхньої праці. До того ж, на сьогодні, розмір посадових окладів спеціалістів обласних та районних ланок становить менше розміру мінімальної заробітної плати. Єдиним чинником для утримання кадрового потенціалу є проведення стимулюючих виплат за рахунок економії фонду оплати праці.

Профспілка вважає, що з метою реальної оптимізації чисельності державних службовців, необхідно терміново прийняти рішення щодо підвищення розміру посадових окладів, що дасть можливість не тримати вакансії виключно для економії фонду оплати праці для стимулюючих виплат.

Відповідно до зазначеного, Профспілка не погоджує проєкт постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання скорочення граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів".

 

Профспілка працівників

державних установ України