2 вересня 2021 року у рамках соціального діалогу та з метою обговорення проекту Державного бюджету України на 2022 рік (далі – проект Держбюджету) відбулася робоча зустріч  фахівців міністерств фінансів, соціальної політики, економіки з галузевими профспілками та роботодавцями. Зустріч відбулася під головуванням заступника Міністра  фінансів Романа Єрмоличева , також за участі першого заступника Міністра Мінсоцполітики Євгена Котика. Профспілкову сторону представляв перший заступник Федерації профспілок України Олександр Шубін. Від Профспілки працівників державних установ України (далі - Профспілка) участь брали – голова Профспілки Юрій Піжук та завідувачка відділу соціально-економічного захисту членів профспілки Валентина Гурневич.

minfinzustrich2021

В ході обговорювання проекту Держбюджету голова Профспілки гостро поставив питання щодо розміру фінансування видатків на оплату праці працівників органів виконавчої влади та передбачення фінансів на перерахунок пенсій пенсіонерам-колишнім державним службовцям.

Заступник Міністра фінансів зазначив, що проект Держбюджету ще опрацьовується і конкретної відповіді наразі дати неможливо. Водночас, було надано протокольне доручення керівнику профільного Департаменту видатків бюджету органів влади (далі - Департамент) провести зустріч з представниками Профспілки для обговорення проекту видатків на оплату праці працівників  державних органів та можливостей врахування у ньому пропозицій Профспілки.

Щодо питання передбачення фінансових ресурсів на перерахунок пенсій пенсіонерам-колишнім державним службовцям, фахівці Мінсоцполітики відповіли, що законодавчими актами перерахунок пенсій пенсіонерам зазначеної категорії не передбачається і це питання наразі перебуває на розгляді Конституційного суду України.

minfin2021zarplata

На виконання протокольного доручення заступника Міністра, у цей же день, 2 вересня була проведена зустріч  керівництва Профспілки з керівництвом профільного Департаменту.

Профспілкою було зазначено, що враховуючи факт затвердження у Законі України «Про Державний бюджет на 2021 рік» розмір видатків на оплату праці на рівні 2020 року (не збільшені навіть на рівень інфляції), складається вкрай тривожна ситуація щодо обсягів видатків у проекті Держбюджету на 2022 рік. На думку Профспілки, видатки на оплату праці мають бути суттєво збільшені. Більш того, збільшення видатків має відбутися враховуючи рівень інфляції, яка на сьогодні складає 6,5%.

Крім того, було окреслено питання необхідності передбачення коштів у проекті Держбюджету на підвищення розміру заробітної плати державним службовцям обласних та районних державних адміністрацій. Так як, при скороченні працівників місцевих державних адміністрацій, були і зменшені  кошти видатків на оплату праці. Проте, навантаження на працівників збільшилось, зокрема на нижню та середню ланки, а розмір заробітної плати залишається на рівні розміру мінімальної заробітної плати.

2021zustrichminfin

Керівництво Департаменту запевнило, що при опрацюванні проекту Держбюджету, зокрема питання видатків на оплату праці та збільшення рівня заробітної плати державним службовцям обласних та районних державних адміністрацій, пропозиції Профспілки будуть враховані.

Більш конкретна інформація буде після завершення обрахування проекту Держбюджету.

 

Профспілка працівників 

державних установ України