Індексація пенсій державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування: прийнято Закон

29 квітня 2022 року в газеті «Голос України» (№ 95 (7845)) опубліковано Закон України від 15 лютого 2022 року № 2040-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства»  (закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування).

Внесені зміни забезпечують, зокрема, щорічну індексацію пенсій для всіх категорій пенсіонерів, включаючи пенсії державним службовцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування, військовослужбовцям, вченим.  Індексація буде відбуватися з урахуванням показників інфляції та росту середньої заробітної плати. Також повертається дата щорічної індексації ―
1 березня. Її зафіксували в законі, і політики не коригуватимуть її щороку вручну.

 Крім того, відновлено норми про призначення достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв’язку із змінами в організації виробництва та за інших умов.

Прийняття зазначеного Закону є позитивним результатом багаторічних зусиль Профспілки в питанні відновлення соціальної справедливості по відношенню до пенсіонерів, пенсія яким була нарахована за Законом України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-XII.

Адже починаючи з 2008 року по 2016 рік заробітна плата державних службовців не переглядалася, пенсії не перераховувались і не індексувалися.

Профспілка постійно проводила роботу з питання врегулювання оплати праці, перерахунку (осучаснення) пенсій працівникам зазначеної категорії, зокрема направлялися звернення до Президента України, Голови ВРУ, народних депутатів України, профільних комітетів ВРУ, уряду, урядових комітетів, а також до Конституційного суду України.   

І саме зараз, в умовах воєнного часу та обмеженості бюджетних ресурсів, набрав чинності зазначений закон, яким встановлено єдиний підхід до питання індексації, і цим самим припинено пенсійну дискримінацію  державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, інших категорій.

Водночас питання перерахунку (осучаснення) пенсій пенсіонерам, яким вона була нарахована за Законом України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-XII, залишається в полі зору подальшої роботи Профспілки.