29 червня відбулось засідання президії Професійної спілки працівників державних установ України. На порядку денному одним з головних питань визначено питання "Про роботу організацій Профспілки у період воєнного стану".

Голова Профспілки Юрій Піжук проінформував президію про проведену роботу профспілковими організаціями за 4 місяці війни. 

Війна, розв’язана російською федерацією 24 лютого 2022 року, має руйнівний вплив, як на всю Україну, кожного її громадянина, так і на діяльність  підприємств, установ, організацій, зокрема, на роботу всіх ланок Профспілки.

Разом з тим, продовжуючи виконувати свої повноваження, організації Профспілки переорієнтували свої основні завдання, перш за все, на надання допомоги постраждалим від наслідків військової агресії, як членам Профспілки, так і всім громадянам, які потребують турботи і опіки.

Так, станом на 01.06.2022, у Профспілці діють всі 25 регіональних організацій,  близько 2332  первинних профспілкових організацій (проти 2725 за даними на 01.01.2022). Нажаль, втрачено зв’язок  із 147 профспілковими організаціями  (у т.ч. і з тими, хто перебуває на окупованих територіях).

З перших днів війни переважна більшість організацій Профспілки активно долучились до підтримки Збройних Сил України, перерахувавши близько 7295,4 тис. грн. на підтримку армії та сил територіальної оборони.

Також організації Профспілки всіх рівнів беруть  активну  участь  у  наданні матеріальної допомоги. За період з 24 лютого по 01 червня 2022  було надано біля 7907,2 тис.грн. матеріальної допомоги, зокрема членам Профспілки – 6925,5 тис.грн.; організаціям Профспілки – 337,2 тис.грн.; внутрішньо переміщеним особам 644,5 тис.грн.

Так, протягом трьох місяців воєнної агресії, Профспілка працівників державних установ м. Києва надала потужну підтримку членам Профспілки   в сумі 4 818,1 тис.грн. і 560 тис.грн. було перераховано спілчанам, які виховують трьох і більше дітей та дітей з інвалідністю  до Дня захисту дітей. Матеріальну допомогу членам Профспілки також надали організації Профспілки Вінницької області – 85,0 тис.грн., Волинської – 9,5 тис.грн., Донецької – 10,0 тис.грн, Житомирської – 15,1 тис. грн., Закарпатської – 6,6 тис. грн., Запорізької – 393,9 тис. грн., Київської  20,0 тис.грн.,  Івано-Франківської – 16,5 тис. грн., Львівської – 116,0 тис. грн., Луганської – 65,3 тис. грн., Миколаївської – 80,0 тис. грн., Одеської – 290,0 тис. грн., Полтавської – 70 тис. грн., Сумської – 60 тис. грн., Херсонської – 160 тис. грн., Хмельницької – 30 тис. грн., Черкаської – 653,0 тис. грн., Чернівецької – 12,5 тис. грн., Чернігівської – 12,0 тис. грн. 

У питаннях встановлення потреб у наданні різних видів оперативної та дієвої допомоги для постраждалих, у т.ч. у рамках волонтерського руху та гуманітарних штабів, ЦК Профспілки, регіональні організації Профспілки співпрацюють з міжнародними організаціями,  органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Так, Профспілка оперативно інформувала і інформує міжнародних профспілкових партнерів про події в Україні. За час війни підготовлена значна кількість письмових та відеозвернень, зокрема до Профспілки державних службовців Швеції, Центру Улофа Пальме, профспілок Великобританії PSC, UNISON, GMB, Американської федерації державних і муніципальних службовців, ЄФПГО, PSI. Також про ситуацію в Україні Голова Профспілки та члени Молодіжної ради висвітлювали, як в засобах масової інформації України (інтерв’ю Голови Профспілки для телеканалу «Чернівецький промінь») так і в медіа закордоном (шведський журнал «Arbetet», національне радіо Швеції, медіа Великобританії).

Президія констатує, що керівництво практично всіх профспілкових організацій, члени їх виборних органів, велика кількість членів Профспілки працюють у гуманітарних штабах. Учасники волонтерського руху забезпечують постраждалих ліками та  продуктами харчування, готують їжу, плетуть маскувальні сітки, збирають  необхідні речі для ЗСУ,  організовують  благодійні ярмарки, формують продуктові набори для воїнів у бойові частини тощо.

Одним із напрямків  роботи є також здійснення обліку  членів Профспілки, які постраждали від наслідків війни. Так, станом на 01.06.2022, за поданою інформацією, серед членів Профспілки загиблими є 28 спілчан (Житомирська регіональна організація – 2,  Івано-Франківська -1, Київська - 2, Луганська - 2, Миколаївська – 16, Одеська – 2, Херсонська - 2, Чернігівська -1); пораненими є  – 60 осіб (2 - Івано-Франківська регіональна організація, 17 - Луганська, більше 40 – Миколаївська, 1- Херсонська); у  полоні перебувають 3 спілчан (Луганська регіональна організація - 2, Херсонська – 1); серед спілчан Профспілки працівників державних установ м. Києва пораненим є  1 особа.

Окрім цього, в окремих регіонах, внаслідок бойових дій, зазнали руйнувань приміщення, де працювали організації Профспілки. Зокрема,  знищено приміщення Харківської обласної організації Профспілки,  Оріхівської  територіальної  організації (Запорізької обл.); зазнали часткових ушкоджень приміщення  Херсонської та Чернігівської обласних організацій, первинної профспілкової організації управління  Держаудитслужби  (Житомирської обл.),  Охтирського міськкому Профспілки (Сумської обл.), Тростянецького райкому Профспілки (Сумської обл.); в Миколаївській області руйнації зазнали 18 приміщень (від 30 до 80%).

Незважаючи на значну роботу організацій Профспілки в гуманітарному напрямку, враховуючи  продовження активної фази бойових дій на території держави, Профспілка продовжує працювати над своїми основними завданнями захисту трудових прав та соціально-економічних інтересів членів Профспілки. Так,  протягом 24.02.2022 – 28.06.2022   Профспілка опрацювала 23 нормативно-правових та інструктивних актів, по 17 з  них підготовлені пропозиції та застереження.

 Внаслідок бойових  дій  значно збільшились ризики настання нещасних випадків  при виконанні працівниками трудових обов’язків, що стало причиною зосередження окремої уваги  Профспілки щодо нормативно-правових актів, які безпосередньо впливають на безпеку праці. Так, було направлено Президенту України та Уряду відповідні звернення  щодо надання можливості виконання державними службовцями посадових обов’язків дистанційно, у т.ч. за межами України. І як наслідок відповідних ініціатив - підготовлені НАДС, для розгляду в установленому порядку, пропозиції щодо надання можливості окремим категоріям державних службовців використати право на дистанційний режим роботи. Окрема увага приділялась законопроектам щодо трудових прав в умовах воєнного стану, колективно-договірної роботи, діяльності профспілок та іншим.

Переважна більшість регіональних організацій Профспілки продовжила проводити відповідну роботу із соціальними партнерами. Основними питаннями стали: своєчасна виплата заробітної плати та інших виплат, надання відпусток; створення умов для роботи (облаштування робочих місць, у тому числі для дистанційної роботи); роз’яснювальна робота щодо змін до трудового законодавства в умовах війни; попередження та недопущення порушення прав працівників; допомога постраждалим в результаті обстрілів, руйнації житла; робота в консультаційному центрі для переселенців; надання гуманітарної допомоги переселенцям тощо.

За інформацією із регіонів, станом на 01 червня 2022 року у більшості областей, де не ведуться активні бойові дії, заробітна плата виплачується  практично у повному обсязі, вчасно,  згідно з нормами колективного договору.

Водночас, 52 організації, де працюють члени Профспілки, в Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Луганській, Одеській, Черкаській, Чернігівській областях, перебувають у вимушеному простої. Заробітна плата за вимушений простій не з вини працівника виплачується у розмірі 2/3 посадового окладу. В  АТ «2 ремонтний завод засобів зв’язку» (м. Бережани, Тернопільська обл., 30 працюючих)  заборгованість із виплати заробітної плати, станом на 01.06.2022, склала 2168000,3 грн. Також 149 організацій, в яких діють організації Профспілки, надали 718 працівникам часткові відпустки без збереження заробітної плати (у Волинській, Донецькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Одеській, Львівській, Тернопільській областях).

Окрім цього, президія відзначає, що в умовах дії воєнного стану,  посилилась негативні тенденції в питаннях сплати профспілкових внесків відповідно розмірів та термінів, визначених постановою  VIII з’їзду Профспілки  «Про розмір відрахувань профспілкових внесків». Зокрема, про несвоєчасну сплату та несплату у повному обсязі  членських внесків  повідомлено  регіональними організаціями в Сумській, Херсонській, Кіровоградській, Закарпатській, Волинській та Миколаївській областях; про припинення відрахувань  - у 407 організаціях, 95 - знаходяться на окупованих територіях, 182 – не утримують внески на період воєнних дій. У повному обсязі сплачують членські внески близько 1800  організацій Профспілки.

Разом з тим, президія зазначає про неможливість проведення всебічного аналізу діяльності організацій Профспілки під час дії воєнного часу із-за відсутності певної інформації,  зокрема щодо організацій та спілчан, які опинились на окупованих територіях та неповних даних, представлених окремими регіональними організаціями.  

В умовах війни продовжилась та посилилась інформаційна робота.  На інформаційних ресурсах Профспілки систематично розміщується інформація про роботу Профспілки в умовах воєнного стану, а також роз’яснення норм трудового законодавства у період воєнного стану, зокрема щодо змін  законодавства про працю, оплати праці, виплати пенсій тощо.

Також одним з питань президії було питання про актуальні питання молодіжної політики у Профспілці на сучасному етапі.

Голова Молодіжної ради Профспілки Іванна Храпко проінформувала членів президії про основні напрямки реалізації молодіжної політики Профспілки.

Так  за результатами обговоронеь даного питання було прийнято рішення членами профспілки щодо рекомендації організаціям Профспілки при внесенні змін до складу їх виборних органів, при формуванні таких складів у новоутворених організаціях та при формуванні виборних органів у наступних звітно-виборних періодах  враховувати необхідність включення молоді, з дотримання квоти їх представництва у обсязі не менш як 30%.

 

Профспілка працівників

державних установ України