ЦК Профспілки звернулося до Голови комітету Верховної Ради України з питань бюджету Андрія Павелка з проханням, при розгляді проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» підтримати позицію Профспілки щодо недопущення вирішення питання стосовно збалансування показників бюджету, в більшій мірі. за рахунок державних службовців та сприяти передбаченню в ньому коштів на реалізацію статті 51 Закону, а саме – забезпечення з 01 січня 2019 року розміру мінімального посадового окладу групи 9 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення не менше двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

За інформацією Міністерства фінансів України, це зроблено з метою збалансування бюджетних показників для виконання основних завдань бюджету на 2019 рік.

Профспілкова сторона негативно сприйняла зазначений факт і визначає, що такий підхід нівелює справедливий розподіл бюджетних призначень, мотиваційну складову реформи державної служби, зокрема достойний, конкурентоспроможний рівень оплати праці державних службовців.

Впродовж багатьох років, на усіх рівнях соціального діалогу Профспілка відстоює справедливий та достойний рівень оплати праці державних службовців. Профспілкова сторона брала активну участь у розробці нового Закону України «Про державну службу» (далі – Закон) та пов’язувала з його прийняттям, як і більшість державних службовців, подальший поступальний рух у питаннях оплати праці, погодившись на поетапне введення в дію норми Закону щодо розміру посадового окладу на найнижчій посаді державної служби. Трохи більше як за два роки, його розмір, мав би (за нормами Закону) приблизитися до двох мінімальних заробітних плат, що прирівнювалося до середньої заробітної плати в галузях економіки.

Станом на 1 травня 2016 року (набрання чинності Закону) розмір мінімальної заробітної плати складав 1450 грн., а з 01.01.2017 – 3200 грн., з 01.01.2018 – 3723 грн.

Натомість, внесенням змін до Закону в частині розрахункової одиниці посадового окладу державного службовця на найнижчій посаді (з розміру мінімальної заробітної плати – на розмір прожиткового мінімуму), перекреслено основні принципи реформування оплати праці, що закладалися Законом. Адже розмір прожиткового мінімуму на 01.05.2016 складав – 1450 грн., 01.01.2017 – 1600 грн., 01.01.2018 – 1762 грн., що є фактично вдвічі меншим від передбаченого Законом (до внесення змін) розміру мінімального посадового окладу на найнижчій посаді державного службовця.

Насамперед, зміна розрахункової одиниці для розрахунку посадового окладу відобразилась на розмірах посадових окладів державних службовців місцевих державних адміністрацій.

Наразі, розмір посадового окладу на найнижчій посаді державної служби (з коефіцієнтом 1,5 розміру прожиткового мінімуму станом на 01.01.2018) – 2643 грн., складає лише 71% розміру мінімальної заробітної плати.

Більш того, норма Закону в частині збільшення розміру посадового окладу державного службовця на найнижчій посаді з 1 липня 2018 року – 1,75 прожиткового мінімуму, не виконана. Відтак стає очевидною реальна загроза невиконання статті 51 Закону в цілому, а саме встановлення розміру посадового окладу державного службовця на найнижчій посаді з 01 січня 2019 року не менше двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Існуюча ситуація щодо рівня оплати праці державних службовців негативно впливає на сприйняття ними суті реформи державної служби та об’єктивно спричиняє відтік кваліфікованих кадрів. Крім того, знову повертається ситуація, коли дефіцит бюджету вирішується за рахунок державних службовців.