12 березня 2016 року у м. Брюссель голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук взяв участь у 50 засіданні постійного комітету з питань місцевого та регіонального управління Європейської федерації профспілок громадського обслуговування (EPSU). Учасники засідання розглянути ключові пріоритети діяльності профспілок в секторі місцевого та регіонального управління, питання соціального діалогу, соціальні аспекти та механізми забезпечення прозорості здійснення державних закупівель, а також надання державних послуг в електронному вигляді та подальший розвиток систем електронного врядування.

Під час засідання всі учасники від Європейських профспілок, наголошували, що працівники сектору місцевого та регіонального управління, які працюють в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, виконують важливу та необхідну роботу, а тому потребують захисту та підтримки на усіх рівнях. Однією із важливих тем обговорення стало питання впровадження нетипових форм зайнятості у секторі державної служби та необхідності вироблення ефективних механізмів захисту трудових прав працівників. Мова іде про наміри перетворення робочих місць державних службовців у цифрові робочі місця (віртуальний еквівалент фізичного робочого місця). Це викликає занепокоєння європейських профспілок, оскільки виникає багато питань щодо соціального захисту, забезпечення трудових прав та регулювання трудових відносин державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування. Увага була зосереджена і на забезпеченні більш прозорої діяльності органів державної влади. В рамках цього пункту порядку денного було презентовано висновки опитування 2017 року, результати якого продемонстрували необхідність врахування соціальних питань при здійсненні державних закупівель. Під час засідання учасники ознайомились із змінами в секторі надання державних послуг в електронному вигляді та розвитком електронного врядування, це особливо стосується послуг у сфері забезпечення зайнятості.

         Юрій Піжук, голова Профспілки працівників державних установ України, презентував європейським колегам напрацювання та результати соціального діалогу на рівні місцевого та регіонального державного управління України.

         В підсумку зустрічі учасники мали можливість поділитись досвідом вирішення проблем, прикладами профспілкової солідарності та висловити вдячність колегам за підтримку під час відстоювання прав працівників сектору місцевого та регіонального управління Європи.