У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянуто звернення Професійної спілки працівників державних установ України щодо пенсійного забезпечення, зокрема законодавчого врегулювання питання відновлення перерахунку пенсій державним службовцям, які вийшли на заслужений відпочинок до 1 травня 2016 року. Про це йдеться у листі Комітету на адресу Профспілки.

За пропозицією Комітету законопроект за реєстр. № 7406 (щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим), поданого народним депутатом України Міщенком С. Г., включено до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Комітет рекомендував Верховній Раді України зазначений законопроект за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Наразі законопроект . № 7406 очікує розгляду Верховною Радою України.

Остаточно з приводу цього законопроекту народні депутати України будуть визначатися під час його розгляду у сесійній залі.

Також, у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону  України  про  внесення змін до Закону  України «Про державну службу» (реєстр. № 8262 від 11.04.2018 року), поданий народним депутатом України Литвином В. М. Зазначеним проектом також пропонується врегулювати питання щодо перерахунку вже призначених пенсій відповідно до Закону України «Про державну службу».

Головним Комітетом Верховної Ради України з опрацювання законопроекту за реєстр. № 8262 визначено Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розгляне законопроект за реєстр. № 8262 на своєму засіданні орієнтовно в травні 2018 року.

Також у листі зазначено, що з вимогами та пропозиціями, порушеними у зверненні, ознайомлено народних депутатів України - членів Комітету.

Водночас Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України щодо надання пропозицій стосовно шляхів врегулювання порушеного питання.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітети з питань, віднесених до предметів їх відання, мають право надавати роз'яснення щодо застосування положень законів України. Такі роз'яснення не мають статусу офіційного тлумачення.

Раніше повідомлялося, що Профспілка підтримала народних депутатів України Сергія Капліна, Сергія Міщенка та Юрія Одарченка, які зареєстрували в Конституційному Суді України подання щодо неконституційності неперерахунку пенсій державним службовцям, які вийшли на заслужений відпочинок до 2016 року.