Голова Профспілки взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування де розглядали проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад (реєстр. № 8222).

polatapratsikomitet2023

Голова Профспілки виступив з твердою позицією щодо питання впровадження єдиних підходів в оплаті праці: «Наша позиція залишається незмінною, для викоренення диспропорцій в оплаті праці, серед різних категорій, необхідно підняти розмір посадового окладу державного службовця на найнижчій посаді хоча б до розміру 2-х мінімальних заробітних плат станом на сьогодні. І це буде суттєвим кроком до співвідношення складової структури заробітної плати 70/30».

Профспілка вцілому погоджується і підтримує мету проекту та зміни системи та підходів до регулювання оплати праці у сфері державної служби. Особливо за запровадження прозорої системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад державної служби, посилення ролі посадового окладу та припинення надмірних необґрунтованих виплат.

Профспілка добре обізнана щодо диспропорції в оплаті праці, серед різних категорій.

На теперішній час, заробітна плата спеціалістів на посадах державної служби категорії «В» залишається нижчою за мінімальну. Різниця складає аж 1300 гривень.

І зрозуміло, що в умовах війни та у разі прийняття запропонованого проекту, розраховувати на підняття посадових окладів, очевидно, не доводиться.

 Тому, як і раніше, позиція Профспілки ґрунтується на тезі щодо недоцільності зміни механізму зарплати на сучасному етапі.

Ми не підтримуємо  зменшення розміру надбавки за вислугу років із 50% до 30% без підвищення розміру посадового окладу державного службовця.

Крім цього, законопроект передбачає і зменшення грошової  виплати  на оздоровлення,  що теж є погіршенням трудових гарантій в оплаті праці.

До того ж, запровадження змін, що погіршують діючі гарантії працюючих є порушенням статті 22 Конституції України.     

Виходячи з цього, враховуючи складну економічну ситуацію воєнного та повоєнного часу, водночас - розуміючи важливість адаптації законодавства про державну службу на шляху євроінтеграції, представники профспілкового середовища, і я в тому числі, виступаємо за справедливі підходи в оплаті праці державних службовців, усунення значних диспропорцій в системі заробітних плат, але не за рахунок погіршення соціально-економічних інтересів наших спілчан.