Відбулось 10 засідання президії центрального комітету Профспілки працівників державних установ України

14 червня 2023 року в режимі онлайн відбулось 10 засідання президії Центрального комітету Профспілки працівників державних установ України в м. Кам’янець-Подільський.

На засідання президії було запрошено голову Федерації профспілок Хмельницької області Олега Сковороднікова.

photo 2023 06 16 14.16.38

photo 2023 06 16 14.10.10

На порядку денному важливі питання, а саме:

  • про стан реалізації галузевих угод у Профспілці.
  • про звіт про укладання та виконання колективних договорів у 2022 році.
  • про стан залучення профспілкової молоді до роботи регіональних організацій Профспілки.

Так, станом на 01.05.2023 р. у Профспілці працівників державних установ України діють галузеві угоди з центральними органами виконавчої влади, а саме - з Міністерством соціальної політики України, Державною прикордонною службою України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Національним агентством України з питань державної служби, Державною архівною службою України, Державною казначейською службою України, Державною аудиторською службою України, Департаментом поліції охорони.

Сьогодні, при укладанні галузевих угод та їх практичному застосуванні, невирішеними залишається ряд проблем, причинами яких, як правило, є небажання стороною роботодавця брати на себе окремі зобов’язання або відсутність закріпленого в законодавстві чіткого механізму їх реалізації, особливо під час воєнного стану.

Крім того, за інформацією регіональних організацій Профспілки, в ході  ведення первинними профспілковими організаціями переговорів з укладання колективних договорів, також мають місце окремі труднощі.

 Зокрема, це стосується обмеженості та суворої регламентації використання бюджетних коштів, що не дає можливості встановлювати працюючим додаткові пільги та гарантії, не передбачені чинним законодавством; низького рівня поінформованості первинних організацій про зміст галузевих угод та внесення змін до них; відсутності чітких механізмів відповідальності сторін за невиконання норм галузевих угод, колективних договорів.

photo 2023 06 16 11.00.07

Щодо ситуації з колективними договорами, то в організаціях Профспілки укладено 2033 колективних договори, що складає 92,9 % від кількості первинних організацій Профспілки (2188).

 Дією колективних договорів охоплені 133968 працюючі, що складає 92,0% від їх загальної чисельності (145678).

Розглядалось і питання залучення молоді до роботи регіональних організацій Профспілки. До участі в президії були запрошені голови Молодіжних рад Житомирської, Полтавської та Хмельницької регіональних організацій Профспілки.

photo 2023 06 16 10.59.50

photo 2023 06 16 10.59.54

photo 2023 06 16 11.00.02

Під час обговорення даного питання було розглянуто приклади залучення молоді до профспілкової роботи, особливо через організацію навчальних та рекрутингових заходів. Також обговорили і виклики, які існують наразі в роботі з профспілковою молоддю.

Серед основних викликів – низька мотивація молоді в процесі органайзингу, низьке представництво у виборних органах профспілок різних рівнів, виклики повʼязані з фінансовим забезпеченням.

Відповідно президія прийняла рішення посилити роботу з молоддю, оновити склади молодіжних рад.

Також, президія Профспілки прийняла звернення до спілчан Херсона та міжнародних партнерів в зв’язку з катастрофою спричиненою руйнуванням Каховської ГЕС військами окупантів.

 

Профспілка працівників

державних установ України